Pinksterwake Charis 30/05

Omdat fysiek samen bidden niet mogelijk is, zet Charis International vanavond om tien uur een onlinegebedswake op.

Charis staat voor Catholic Charismatic Renewal International Service. Het is het dienstwerk van de charismatische vernieuwing dat op aandringen van paus Franciscus en van de Congregatie voor de Leken, het Gezin en het Leven van haar prefect, de Iers-Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell, vorig jaar werd opgestart. De eerste internationale moderator van Charis is onze 69-jarige Franstalige landgenoot Jean-Luc Moens.

De charismatische vernieuwing is een christelijke stroming die de Heilige Geest als gave van God centraal plaatst. Zij ontstond in het begin van de twintigste eeuw in Angelsaksische protestantse kringen, maar werd na het Tweede Vaticaans Concilie ook in katholieke middens gepromoot, in ons land vooral door kardinaal Leo Jozef Suenens. Het gaat om vele gebedsgroepen wereldwijd en om een beperkter aantal gemeenschappen: Chemin Neuf, Emmanuel, de Gemeenschap van de Zaligsprekingen, Maria Kefas e.a. Het Vlaamse dienstencentrum is in Huis Tabor in Tielt te vinden.

De Kerk mag volgens Moens nooit een cocon worden waar we ons knusjes thuis voelen. De Kerk van Jezus is per definitie gericht op de verspreiding van het Goede Nieuws van Jezus en zijn Geest is daar de motor van, zegt hij. Normaal komen de charismatici met Pinksteren massaal bijeen, maar omdat dit met de coronamaatregelen dit jaar niet kan, werd op de vooravond van Pinksteren een internationale onlinepinksterwake gevierd, te volgen via het YouTube-kanaal van Charis International.