Veiligheidsmaatregelen in de kerken in fase 4

Het ministerieel besluit werd op 30 juni gepubliceerd in het Staatsblad.

Het draaiboek van de katholieke Kerk voor de publieke vieringen is na de publicatie van het ministeriële besluit op 30 juni aangepast. Op 1 juli werd dit vernieuwde draaiboek beknopt voorgesteld op Kerknet en kan u in zijn integrale versie lezen.

De handleiding van het bisdom Brugge ter voorbereiding van de heropstart van vieringen werd ook bijgewerkt op 1 juli.

Antwoorden vanuit het bisdom Brugge op veelgestelde vragen rond de verscheidene vieringen, vind je op deze pagina op Kerknet.

In deze nieuwe fase van de opheffing van de lockdown voor erediensten is een van de belangrijkste veranderingen in de maatregelen een maximum aantal deelnemers per viering van 200, in de mate er een afstand van 1,5 meter kan gegarandeerd worden tussen de stoelen van mensen die niet onder hetzelfde dak wonen. Op de persconferentie van de nationale veiligheidsraad op 23 juli is bekend gemaakt dat de fase 5 met toename van het maximum aantal deelnemers per viering naar 400 (in de mate er een afstand van 1,5 meter kan gegarandeerd worden tussen de stoelen van mensen die niet onder hetzelfde dak wonen) niet zal starten op 1 augustus, maar uitgesteld is.

We moeten steeds op 1,5 meter van elkaar blijven.

Iedereen moet zijn handen inwrijven met ontsmettingsgel bij het binnenkomen.

Er staan een aantal stoelen per twee voor mensen uit dezelfde bubbel. Ga als je alleen komt niet op zo’n stoel zitten. Men mag niet zelf stoelen verplaatsen.

De koster-organist zal zingen, maar er mag geen samenzang zijn.

Er is geen offergang.

Zoals men gewoon is bij het binnenkomen stoelgeld in de offerblok te laten vallen, zal men bij het buitengaan in mandjes geld voor de collecte kunnen laten vallen.

Bij de communie-uitreiking blijft men op 1,5 meter van elkaar, strekt men de handen ver uit in de vorm van een kommetje en zal de uitreiker met gestrekte arm een hostie erin laten vallen.

Er zullen in elke viering stewards zijn die de deelnemers zullen wegwijs maken in de andere werkwijze, gelieve hun aanwijzingen op te volgen.

Sinds 11 juli is het verplicht een mondmasker te dragen in de kerken.