75 jaar Hiroshima en Nagasaki

Op 6 en 9 augustus is het 75 jaar geleden dat atoombommen werden gedropt op Hiroshima en Nagasaki. We herdenken alle slachtoffers die daar bij vielen. Bovendien is dan een nucleaire wapenwedloop begonnen die nog altijd voor afdreiging gebruikt wordt.

Vanuit het opkomen voor vrede onder alle mensen vanuit christelijke spiritualiteit werkt Pax Christi al jaren voor nucleaire ontwapening. Een deel van hun website bericht over kernwapens en de gewenste ontwapening. De uitleg over de roos in de afbeelding hierboven vinden jullie op hun pagina met het gebed voor ontwapening.

Bron van al wat leeft,
bescherm ons tegen onze verdwazing 
die anderen met vernietiging bedreigt
en die ons en onze wereld naar de ondergang voert.
Bescherm ons. Help ons dat wij U horen.

Geliefde Jezus Christus, 
toon uw kostbaar gelaat in alle mensen,
U in ons en wij in elkaar, overal ter wereld.
Leer ons onze muren af te breken,
voed ons met liefde die angst overwint.
Maak ons heel. Help ons om elke vrees los te laten.

Heilige Geest, 
U roept ons op in ons geweten, in onze wereld.
Spreek tot ons, spreek door ons.
Wanneer we macht, controle en geld aanbidden,
wanneer we niet kunnen vergeven 
of de pijn op anderen leggen, roep ons! 
Verlicht ons met het vuur van uw liefde.

Liefde die alle angst overwint,
U bent ons altijd nabij. Amen.

Lode Van Hecke, bisschop-referent voor Pax Christi, steunt ten volle de oproep aan de regering om het verdrag tegen kernwapens te ondertekenen. Op Kerknet vindt u een korte beschrijving van de noodzaak tot ontwapening, de nodige verandering in België en het bidden ervoor.