Taalgebruik

Luk Vanmaercke schreef een treffend artikel op Kerknet over het belang van taalgebruik. Het start vanuit Angela Merkels woorden “Let op je taalgebruik, want taal is de voorloper van het handelen. Eens de taal de verkeerde kant opgaat, gaat ook het handelen de verkeerde kant op. Dan is ook geweld niet veraf meer. De zorgzame omgang met taal is door de digitalisering en door de sociale media niet bepaald eenvoudiger geworden. Nochtans moeten we net daarom zeer voorzichtig omgaan met woorden.” die veel gedeeld werden op het internet. Klik hier voor Luks artikel.

Het veelvuldig mensonterende taalgebruik op sociale media en commentaren op nieuwsartikelen werd al voorafgegaan door afbrekende taal vanuit een niet te minimaliseren deel van het publiek van sportwedstrijden. Over het dunne laagje verantwoording dat achter dat geweld (van woorden tot daden) maakt Weird Al Yankovic deze muziekvideo als parodie door een fanfare in de context van een openings- of halftime-show te combineren met wat er allemaal geschreeuwd wordt door losgeslagen supporters. De uitgeschreven tekst vindt u op songlyrics.

Het artikel “Let toch eens op je woorden” van Christof Bouweraerts gaat over de positieve zingeving van woorden. Hij interviewd Dirk De Schutter en Hanne Jacobs. (Om dit artikel online te lezen moet men zich inloggen als abonnee van Kerk & Leven. U kunt het natuurlijk ook lezen in de gedrukte versie in de sectie zingeving.)