Op 22 oktober 2021 werd het Pelgrimslabyrint in de H. Familiekerk te Waregem (Gaverke) door bisschop Lode Aerts ingezegend.

In deze neoromaanse kerk, die dateert uit 1954, werd op 3 september 2021 in tapijt dit pelgrimslabyrint aangebracht. De inspiratie hiervoor werd gevonden in een aantal kathedralen en pelgrimsoorden, waar in het vloermotief een pelgrimslabyrint aanwezig is. Het idee voor het aanleggen van een pelgrimslabyrint kwam van de Waregemse deken Henk Laridon, die samen met godsdienstleraar Jean-Paul Derveaux in september 2020 een werkgroep oprichtte, die het idee verder uitwerkte. Het project kreeg steun van de stad Waregem en werd uitgevoerd in opdracht van de kerkfabriek van de H. Familiekerk.

Het labyrint staat voor de zoektocht in het leven van de mens. Het kent een mythische oorsprong, die gesitueerd moet worden op het Griekse eiland Kreta omstreeks 1.500 v. C. Daar zou in de stad Knossos, in het paleis van koning Minos, door bouwheer Daedalus een labyrint zijn aangebracht, waarin het monster Minotaurus werd opgesloten. Dat monster eiste jaarlijks mensenoffers. De held Theseus slaagde erin, met behulp van de draad van Adriadne, het Minotaurusmonster te doden en de weg naar de uitgang uit het labyrint te vinden.

Het labyrint is een weg, die steeds verder gaat, door bochten en kronkels heen. Altijd komt men ter bestemming, op voorwaarde dat men steeds verder stapt. Een labyrint is geen doolhof. Wie doorgaat komt in het centrum van het labyrint en kan de weg verder stappen tot aan de uitgang, en zo terug in de wereld komen. Wie het labyrint bewandelt komt tot nadenken een over zijn eigen leven. Vragen die zich stellen zijn: Waar kom ik vandaan? Welke weg heb ik in mijn leven al afgelegd? Waar wil ik heen? Wat is mijn doel? Kom ik er wel?
In de middeleeuwen werd het pelgrimslabyrint opgenomen in de christelijke cultuur. Het leven van een gedoopte christen wordt gezien als een pelgrimstocht. Meest bekend is het pelgrimslabyrint in de kathedraal te Chartres (1220).

In Frankrijk is verder een labyrint te vinden in de kathedraal (of basiliek) in Saint Omer (1350), Amiens, Arras, Bayeux, Saint-Quentin, Sens. In ItaliĆ« is een labyrint te vinden in  Lucca, Pavia, Piacenza, Cremona en Brindisi.
In Belgiƫ vinden we een labyrint in het stadhuis van Gent (1563), in de basiliek O.L. Vrouw Hanswijk te Mechelen (1670), de kerk Saint-Remy van de trappistenabdij in Rochefort (1670) en recent in de tuin van de paters Kapucijnen in Meersel-Dreef.

Het christelijk Pelgrimslabyrint bevat meerdere motieven. Het cirkelmotief staat voor de eeuwigdurende liefde van God. Er is het kruis van Christus, en de roos met blaadjes die naar Maria verwijst. De weg is de weg van de mens, die als pelgrim altijd onderweg is. De bochten staan voor de kronkels in het leven van de mens.
Altijd komt de pelgrim-op-weg ter bestemming, uiteindelijk op onze laatste bestemming, het hemelse Jeruzalem.

Individueel te bezoeken iedere zaterdag tussen 14.00 u. en 16.00 u.

Bespreking & reservatie om het te bezoeken met groepen
Secretariaat Decanaat Waregem-Avelgem
Markt 32 8790 Waregem
Tel: 056 60 35 51 – mail: dekenij.waregem@skynet.be